Haarstrik maken

Wat leuk dat jij een haarstrik wil maken! Of ben je juist op zoek naar tips? In deze tutorial leg ik stap voor stap uit hoe jij een mooie haarstrik kan maken & geef ik je tips!

Zonder materiaal geen haarstrik... dit ben je nodig: 

Benodigdheden

 • Schaar
 • Lijm (pistool)
 • Verdwijnstift of pen om de mal op het pu leer af te tekenen
 • Haarstrik mal
 • Pu leer
 • Alligatorknipje passend bij de maat van de strik (kies altijd een iets kleinere dan de strik/vaantje). Eventueel kan je de strik ook op een elastiekje, diadeem of haarbandje maken
   
 • Tip: Eventueel kan je gebruik maken van een aansteker om raffelige randjes weg te branden
   

Benodigdheden haarstrik makenHaarstrikken maken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je alles bij de hand? Mooi dan kunnen we beginnen :)

Stap 1:
Leg de mal op de achterzijde van het lapje en trek de mal over. Ik doe dit zelf het liefst met een verdwijnstift, want mocht je straks gaan knippen en er blijft toch wat van de lijn op je uitgeknipte stukje dan verdwijnt het restje van de stift vanzelf. 
Haarstrikken maken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 2:
Knippen maar! Probeer netjes over de lijn te knippen.

Gebruik je een verdwijnstift? Het lijntje gaat vanzelf weg.
Gebruik je een pen? Let erop dat je binnen de lijntjes knipt zodat je geen restjes op de zij- en achterkant terug ziet. 

Tip: Ben je nog maar net begonnen en vindt je het knippen lastig? Probeer dan eerst gladdere leertjes en fijn glitter te knippen. Chunky en grof glitter knipt net wat lastiger (of het is in ieder geval een grotere uitdaging ;) ). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eventueel kun je nu ervoor kiezen om raffelige randjes voorzichtig met een aansteker weg te branden. Doe dit voorzichtig zodat je niet per ongeluk brandplekken in het leer krijgt. 

Alle delen van de strik uitgeknipt en tevreden? Dan kan je door naar de volgende stap. 


Stap 3:
Je kan de strik in elkaar gaan zetten. Mijn eigen favoriet is Gütermann lijm, dit is een sterke textiel lijm en veel gebruikt bij het maken van haarstrikken. Een lijmpistool kan ook, maar kies dan voor kwalitatieve lijmpatronen en pistool. Mijn ervaring is dat lijmen met de lijmpistool makkelijker los laat. 

De Gütermann lijm kan je het beste op de te lijmen delen plaatsen, even kort wat laten aandrogen en dan de delen aan elkaar plakken. Eventueel kan je zoals je op de foto ziet de delen vastzetten met een clip. Of voor de mensen met meer geduld: even vasthouden tot het blijft plakken ;) 

Tip: gebruik je een clipje om de onderdelen bij elkaar te houden terwijl ze drogen? pas das dan op met door druk plekjes. Plaats de klemmetjes zo dat je geen plekjes kan krijgen of delen die je kan zien. Het ene leertje is hier gevoeliger voor dan de ander. 

Tip: zoek naar de juiste hoeveelheid lijm, bij te veel lijm krijg je lijm resten die je kan zien. Te weinig plakt niet genoeg.

Tip: Om de strik mooi bol te laten blijven, lijm je alleen de delen die je aan elkaar wil. Bij de foto heb ik lijm op het middenstuk geplaatst en daar plak ik de buitenzijden op door deze naar binnen te vouwen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 4:
Yess je kan beginnen met het verder in elkaar zetten van de haarstrik. Zelf begin ik te stapelen van beneden naar boven, hierdoor kan ik goed zien of de strik mooi recht wordt en netjes in het midden zit. De lijm doe ik op de achterzijde van het deel dat ik er bovenop plaats (zo kan je nooit te ver met je lijm onder de delen vandaan komen). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip: let bij printjes goed op of je ze niet op de kop plaatst, wanneer je de print ook op bv de vaandel/achterzijde hebt gebruikt. 

Nu kan je het middenstukje om de strik heen plakken. Ik vind het zelf prettig om de onderste lagen vast te zetten met klemmetjes. Daarnaast zet ik vaak het middenstukje ook even vast met een klemmetje. Voor diegene met iets meer geduld: nogmaals, vasthouden kan ook ;)

Tip: zoals je ziet plaats ik een reststukje leer tussen het klemmetje en het middenstukje. Dit voorkomt druk plekjes. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 5:
Je bent er bijna! We gaan nu het alligatorknipje op de haarstrik plakken. Doe lijm om de bovenzijde van het alligatorknipje en plaats vervolgens het knipje op de onderzijde van de haarstrik. 

Ook hierbij maak ik gebruik van de alligatorknipjes tijdens het drogen. Nog even wachten en dan....


Stap 6:
Klemmetjes eraf en genieten van het eind resultaat! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gebruik je de verdwijnstift, maar zie je nog wat zitten? Wees gerust dit gaat nog weg :)

Tip: wil je geen leer verspillen en heb je nog stukjes over? Maak er een leuk bijpassend klikklakspeldje bij:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tutorial van het klikklakspeldje komt binnenkort :) 

Heb je nog vragen? Of zie je iets staan wat niet klopt? Ik hoor het graag en help je graag verder.

Veel plezier met je nieuwe verslaving ;) 

© 2020 - 2024 Liefknipje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel